Minun Helsinkini

Olen viime aikoina viettänyt paljon aikaa vaalikoneiden parissa vastaten kysymyksiin, joilla ei useinkaan ole mitään tekemistä valtuustotyön kanssa. Akuuteimpia tuntojani purin jo tässä aiemmassa blogitekstissä. Vastaaminen oli usein hankalaa siksi, että kysymyksen voi ymmärtää monella eri tavalla.

Arvomaailma on silti tietysti tärkeä tekijä, kun äänestäjänä yrittää löytää itselleen sopivan ehdokkaan. Jos en itse olisi ehdolla, haluaisin kyllä tietää, mitä mieltä ehdokkaani on vaikkapa tasa-arvoisesta avioliittolaista ja turvapaikanhakijoista. Ehkä minunkin siis on syytä vähän avata, mitä näistä arvokysymyksistä ajattelen.

Nettisivuillanikin mainitaan, että olen feministi. Kannatan siis kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta. Olen iloinen siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan viime hetkien torppausyrityksistä huolimatta. Yhdenvertaisuus ei kuitenkaan toteudu vielä kaikkien osalta. Seuraavaksi on pantava kuntoon translaki, äitiyslaki ja monet esimerkiksi vammaisten ja mielenterveysongelmaisten oikeuksia koskevat epäkohdat. Kannatan lämpimästi vanhemmuuden kustannusten tasaamista nais- ja miesvaltaisten alojen kesken. Se auttaisi sekä naisia että miehiä: työnantajan ei tarvitsisi pelätä nuorten naisten palkkaamista eikä miesten sitä, että jäisivät niin syrjään vanhemmuudesta, että häviävät automaattisesti huoltajuuskiistat.

Siitä en ole yhtään iloinen, että niin moni joutuu jättämään kotinsa ja pakenemaan tuhansien kilometrien päähän outoon maahan, jossa osa ihmisistä ei edes halua yrittää auttaa – tai siitä, että helsinkiläiset tuntevat olonsa epämääräisesti pahaksi sen vuoksi, että kaduilla on kerjäläisiä, mutta pitävät ratkaisukeinona kerjäämisen kieltämistä. Agitaattorit vielä pahentavat tilannetta asettamalla vastakkain ulkomailta meille tulleet köyhät ja Suomessa syntyneet köyhät – aivan kuin meillä ei olisi varaa auttaa molempia! Meillä on.

Tuntuu myös uskomattomalta, että vuonna 2017 osa helsinkiläisistä joutuu turvautumaan leipäjonoihin saadakseen ruokaa pöytään.  Lapsiköyhyys on kolminkertaistunut sitten vuoden 1990. Tutkimusten mukaan työttömyys, kouluttamattomuus ja tukien varassa eläminen myös periytyvät sukupolvelta toiselle. Perheen sosio-ekonominen asema vaikuttaa yhä enemmän lapsen koulumenestykseen, ja nykyhallitus vain syventää kuilua pärjääjien ja putoamisvaarassa olevien välillä. Nykyhallitus on antanut kuntien päättää mm. siitä, pääsevätkö työttömien tai muusta syystä kotona olevien lapset päivähoitoon. Helsingissä ovat päässeet, mutta tämän puolesta pitää taistella joka valtuustossa. Ei enempää hallituspuolueiden jäseniä kaupunginvaltuustoon, kiitos! Suojellaan pieniä.

Vanhan viisauden mukaan kansakunnan sivistyksen mitta on se, miten se pitää huolta heikoimmista jäsenistään – lapsista, vanhuksista, sairaista, vammaisista. Minusta kaikkia pitää auttaa. Emme voi jättää ihmistä nukkumaan pakkaseen tai kieltää hoitoa sairaalta ihmiseltä. Minun Helsingissäni on tilaa kaikille, ja kaikista pidetään huolta.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistäminen ja taloudellisen eriarvoisuuden vähentäminen ovat kestävän kehityksen ydintekijöitä. Kestävän kehityksen kolmas ulottuvuus on ympäristö, joka on viime aikoina jäänyt entistä pienempään osaan julkisessa keskustelussa.  Ilmastonmuutos etenee niin hurjaa vauhtia, että tutkijoiden ennusteet eivät ole pysyneet kärryillä. Ihmiset ovat käynnistäneet maailmanlaajuisen kuudennen sukupuuttoaallon. On selvää, ettei nykyinen meno ole kestävää.  Olenkin sitä mieltä, että kaikessa päätöksenteossa pitäisi huomioida kestävän kehityksen tavoitteet. Meillä on velvollisuus jättää tämä planeetta lapsillemme vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin itse sen perimme.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s