Sähkö tulee töpselistä, vai miten se meni

Tavallisessa helsinkiläisessä töpselistä tuleva sähkö ei välttämättä herätä kummoisiakaan intohimoja. Energiapolitiikka on kuitenkin aina ollut erilaisten intressiryhmien kiistakapula, ja tunteet ovat käyneet kuumina niin tekoaltaiden kuin ydinvoimaloiden ympärillä. Erimielisyyttä syntyy niin energiapoliittisista tavoitteista kuin niiden saavuttamiseen tarvittavista keinoista.

Lisääntyvä ymmärrys ilmastonmuutoksesta  ei ole ainakaan vähentänyt jännitteitä. Vanhat toimijat pelkäävät toimintansa kannattavuuden puolesta, kun rahat on sidottu fossiilisilla polttoaineilla toimiviin laitoksiin. Ilmastonmuutoksesta huolestuneet taas hoputtavat ilmastoystävälliseen energiajärjestelmään siirtymistä.

Turveteollisuus on viime viikkoina julistanut Suomen kansaa tyhmäksi jättimäisillä mainoksilla, joissa yritetään puhdistaa turpeen mainetta ympäristön pilaajana. Kalliissa kampanjassa haiskahtaa epätoivo, sillä tieteellistä tietoa turpeen haitoista on jo niin paljon, ettei sen energiakäyttöä voi nykyään perustella oikein millään. Kampanja onkin poikinut jo vastineita ainakin Keski-Suomalaisessa, Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä, ja uusimmista mainoksista räikeimpiä valheita on jätetty pois.

Turvegate ei suoraan koske helsinkiläisiä, sillä Hanasaaren, Salmisaaren ja Vuosaaren voimalaitoksissa turvetta ei polteta. Meillä ei kuitenkaan ole varaa paukutella henkseleitä: Helsingin kaukolämpö tuotettiin vuonna 2015 93-prosenttisesti fossiilisilla. Helsinkiläisen hiilijalanjälki on roimasti isompi kuin tukholmalaisen, ja suurin osa jalanjäljestämme syntyy voimalaitoksissa. Jos Helsinki ottaa ilmastonmuutoksen tosissaan, niin kaiken käyttämämme sähkön ja kaukolämmön on oltava päästötöntä lähivuosikymmeninä. Muun muassa ympäristöjärjestö WWF on hahmotellut, miten siirtymä kestäviin energianlähteisiin voisi tapahtua.  

Energiamurroksesta hyötyvät ne, jotka tajuavat ajoissa, mihin suuntaan maailma on menossa. Käynnissä on uusiutuvan energian vallankumous. Turvelobbarit ja muut saastuttajien edunvalvojat pyrkivät jarruttamaan kehitystä, mutta päättäjien on nähtävä kokonaisuus. Ilmastonmuutos on niin vakava uhka, että sen hillitsemisen on oltava energiapoliittisten tavoitteiden kärjessä ⎼ vaikka saastuttajien taloudelliset edut siitä kärsisivätkin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s