Omaishoitajien jaksamista on tuettava, ei heikennettävä

Helsinkiläisille omaishoitajille lähetettiin joulukuun lopussa 2016 tiedote, että omaishoidon tukea uudistetaan. Uudistusta nimitettiin ’yhdenmukaistamiseksi’ ja syyksi kerrottiin omaishoitolain muutos kesältä 2016. Kaikki omaishoidon sopimukset käydään tiedotteen mukaan läpi vuoden 2017 aikana, ja joiltain omaishoitajilta tuet lakkaavat kokonaan.

Kun vertaa aiempia alle 18-vuotiaiden omaishoidon kriteereitä uusiin, huomaa, että niitä on tiukennettu selvästi. Osa omaishoitajista jää todella jatkossa ilman apua, vaikka sairaan tai vammaisen läheisen hoitoisuus ei ole lainkaan helpottunut. Hoitoisuusluokituksessa on monenlaisia ehtoja, jotka alentavat tukea. Jopa se, että vammainen lapsi suorittaa oppivelvollisuuttaan, laskee omaishoitajan tukiluokkaa! Kun omaishoitajat ovat kyselleet kaupungin virkamiehiltä, miten tällaiset kriteerit voivat olla lain mukaisia, vastauksena on ollut kuivasti “kyllä kriteerien valmistelussa oli juristi mukana”.

Tämä ei missään tapauksessa ole omaishoitolain uudistuksen hengen mukaista. Lakiuudistuksen taustalla oli nimenomaan yhdenmukaistaa kaikkien omaishoitajien saamat palvelut, mm. oikeus vapaapäiviin, ja tukea omaishoitajien jaksamista. Helsingin tulkinta omaishoitajien aseman kehittämisestä on räikeässä ristiriidassa valtakunnallisten tavoitteiden kanssa. Omaishoitajat tuovat kaupungille säästöjä hoitaessaan sairaita ja vammaisia läheisiään kotona, ja ovat jo nykyään usein todella tiukilla niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Kaupungin päätös kriteerien kiristämisestä tehtiin viranhaltijapäätöksenä joulun alla, eikä sitä käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa lainkaan. Viranhaltijapäätös tuotiin sosiaali- ja terveyslautakunnan tietoon tammikuisessa kokouksessa, mutta lautakunta päätti olla käsittelemättä sitä. Vaikuttaa siltä, että lautakunnan jäsenille ei annettu riittävää informaatiota kriteerien muuttamisen vaikutuksista ja muutoksen laajuudesta.

Pahimmillaan vammaisperheistä suurin osa karsiutuu pois omaishoidon tuen piiristä epäinhimillisten kriteerien vuoksi. Tämän mittaluokan linjamuutoksen tekeminen viranhaltijapäätöksenä ei ole hyvän hallintotavan mukaista. Vähintä, mitä päättäjät nyt voivat tehdä, on todeta menettelyn olleen asiaton ja tuoda asia poliittisen tason käsittelyyn. Helsingin valtuuston vasemmistoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo onkin alkanut selvittää asiaa ja toivoo asian käsittelyä kaupunginhallituksessa. Vasemmisto haluaa turvata omaishoitajien palvelut jatkossakin.

 

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Omaishoitajien jaksamista on tuettava, ei heikennettävä

 1. Tässä Honkasalolta konkreettisia ohjeita siihen, mitä pitäisi tehdä, jos halutaan omaishoitokriteerit uuteen valmisteluun. Oljenkortemme on kaupunginhallitus, joka voi saada asian vielä käsittelyyn, jos kaikki tarvittavat ihmiset on sitä mieltä, että kaupunginhallituksen enemmistö pitää käsittelyä tarpeellisena.

  Näitä tarpeellisia ihmisiä on

  – Kaupunginhallituksen jäsenet (löytyy tuolta: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginhallitus/jasenet/)
  – Sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pia Panhelainen (pia.panhelainen@hel.fi, puh. 09 310 36040)
  – Kaupunginvaltuuston ryhmien johtajat (SDP: Tomi Sevander, PS: Mika Raatikainen, rkp: Björn Månsson, keskusta: Terhi Peltokorpi)
  – Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (maija.anttila@kolumbus.fi)

  Näille siis kaikille pitäisi kaikkien omaishoitajien laittaa MAHDOLLISIMMAN PIAN viestiä, ilmaista huolensa omaishoitajien aseman heikentymisestä ja siitä että päätös tehtiin hämärästi ilman kunnollista keskustelua, ja toivoa asian käsittelemistä kaupunginhallituksessa.

  Kannattaa laittaa mahdollisimman henkilökohtaisia viestejä, kertoa kaikki itkuvirret omaishoitajan elämän karuudesta, ja vedota päättäjiin nätisti.

  Lisäksi Honkasalo kehotti kaikkia omaishoitajia ottamaan yhteyttä mediaan, etenkin Hesariin, Ylen Helsingin toimitukseen, Svenska Yleen ja Hufvudstadsbladetiin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s