Homekoulut pois Helsingistä

Koulurakennukset Helsingissä ovat huonossa kunnossa. Suuressa osassa kärsitään sisäilmaongelmista, mikä on neutraali termi kuvaamaan hometta, kemikaaleja ja muita ikävämmän kuuloisia asioita. Sädesieni on kouluissa yleisempi kuin kuraattori.

Koululaiset ovat eriarvoisessa asemassa, sillä nyt koulutalon remontointiin tai uuden rakentamiseen vaikuttaa vahvasti aktiiviset vanhemmat ja median huomio. Mitä enemmän vanhemmat jaksavat tuoda yksittäisen koulun sisäilmaongelmaa esille, sitä nopeammin ja varmemmin ongelma ratkaistaan. Eilisessä (9.2.2017) kiinteistölautakunnan kokouksessa esimerkiksi Arabianrannan peruskoulun remonttisuunnitelmaa päätettiin muuttaa, vanhempien esittämän huolen vuoksi.

Tässä linkki vanhempien mielipidekirjoitukseen Helsingin sanomissa 9.2.2017:

http://www.hs.fi/paivanlehti/09022017/art-2000005079776.html?share=003aa36069780bd8f716cb6b85e347f9

Kaupungin virastot riitelevät siitä, kuka maksaa: opetusvirasto vai tilakeskus, jonka vuokralaisina olemme. Riidat kestävät kauan ja viivyttävät remontteja. On myös kyseenalaista, miten hyvin remontit tepsivät ongelmaan. Jos koulussa on 1960-luvulta alkaen ollut väärin rakennettu ulkoseinä, jossa homeet ovat päässeet muhimaan, auttaako julkisivuremontti? Kuinka monta paikkausremonttia kannattaa tehdä? Tulisiko kuitenkin halvemmaksi rakentaa uusi?

Nyt olisi hyvä aika rakentaa uutta. Koulu ja opiskelutavat ovat muuttuneet, mutta opiskelijat istuvat edelleen pulpettiensa ääressä, nenät samaan suuntaan, opettajan pöytää ja liitutaulua/valkotaulua/smartboardia tuijottaen. Tietoliikenne ei toimi, eikä sähköpistokkeita ole tarpeeksi. Tarvitsemme tiloja, joissa on otettu huomioon uudenlaiset oppimisen menetelmät, ja joissa arkkitehtuuri ja tekniikka estämisen sijasta edistäisivät opiskelua. Rakentaminenkin olisi juuri nyt halpaa, ja kaupunki saisi lainaa. Rakennushankkeet elvyttäisivät taloutta.

Mielestäni Helsingillä pitää olla selkeä suunnitelma siitä, miten homekouluja korjataan ja miten sisäilmaongelmia ennaltaehkäistään. Kaikki lapset ansaitsevat terveen koulurakennuksen, eivät vain ne, joiden koulun media päättää nostaa framille! Nyt me vain paikkaamme laastareilla luunmurtumia. Jos olet samaa mieltä, käy allekirjoittamassa kuntalaisaloite aiheesta:

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3590

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s